Conducătorii auto cu permisul suspendat din acest motiv nu îl pot recupera decât în urma promovării unui examen.

Potrivit unui nou proiect de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, șoferii nu vor mai avea voie nici măcar să țină în mână telefonul mobil în timp ce conduc. Aceeași regulă se va aplica și în cazul bicicliștilor, dar și a utilizatorilor de trotinete.

 

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un nou proiect de Ordonanță în vederea modificării Codului Rutier (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002).

 

Cea mai notabilă modificare propusă vizează utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Mai precis, șoferii nu vor mai avea voie nici măcar să țină telefonul în mână, chiar dacă nu îl folosesc în vreun fel, relatează Digi24.ro.

 

„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în propunerea legislativă.

 

Aceeași interdicție se aplică celor care conduc vehicule ce nu necesită deținerea unui carnet, precum biciclete sau trotinete.

 

„Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.

 

Fapta este considerată contravenție, iar sancțiunea constă în aplicarea unei amenzi de maximum 1.200 de lei. În plus, șoferilor le va fi suspendat permisul de conducere.

 

Conform aceluiași document, conducătorii auto cu permisul suspendat din acest motiv nu îl pot recupera decât în urma promovării unui examen. Acesta le va verifica gradul de cunoaștere a regulilor de circulație rutieră.

 

În momentul de față, potrivit Codului Rutier în vigoare, conducătorilor de vehicule „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”Așadar, deocamdată nu este considerat contravenție simplul gest de a ține telefonul în mână.

 

Scopul acestor propuneri este de a evita repetarea accidentelor produse în anii recenți din cauza șoferilor care transmiteau Live-uri pe Facebook în timp ce se aflau la volan. Potrivit sursei citate, la fel de periculos este să trimiți mesaje text sau să verifici notificările primite, în timp ce conduci, după cum demonstrează acest studiu.