În urma acțiunilor haotice și a incompetenței Guvernului PNL care nu a ținut cont de nimeni și de nimic, în gestionarea crizei medicale, dar și în lipsa oricărui dialog pentru un plan de măsuri economice și sociale, deputatul social-democrat Costel Lupașcu face următoarele precizări.

Apelul meu către Guvern este simplu și îndeamnă la rațiune și înțelepciune: din data de 15 mai, în România trebuie să se redeschidă bisericile! NU mai țineți credincioșii departe de bisericile lor! Cred că printre primele instituții care trebuie să se redeschidă în România, ar trebui să fie bisericile, după două luni grele de izolare și interdicții, atât pentru clerici cât și pentru enoriași. Din 15 mai, odată cu  ridicarea stării de urgență, trebuie revenit treptat la normalitate, iar guvernul României, în contextul relaxării măsurilor de prevenire a pandemiei, trebuie să permită redeschiderea bisericilor și a lăcașelor de cult. Nu puteți neglija dreptul la credință, la rugăciune și dreptul la comuniune religioasă pe care românii îl au, indiferent de cultul religios. Se poate reveni, de pe 15 mai la situația în care, bisericile să fie deschise, numărul credincioșilor participanți să fie la limita evitării oricărui pericol, cu respectarea tuturor normelor sanitare de prevenire și a celor de distanțare fizică. Biserica a pledat în această perioadă şi va pleda ferm pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate insistent de autorităţile medicale. Sunt sigur că bisericile și preoții vor respecta toate reglementările legale, normele şi recomandările pe care le vor impune la nivel comunitar și parohial.

,,Românii au încredere în Biserică, în Armată, în cadrele medicale și în pompieri, în  Poliție și Jandarmerie, de aceea, cu credință și speranță, vom trece peste aceste vremuri grele. Un virus invizibil și, aparent neînsemnat, a intrat în conflict cu toată umanitatea, îngenunchindu-i libertatea, demnitatea și imunitatea. ​Dar românii au dat dovadă de putere și credință, iar în fiecare casă și fiecare familie și-a alcătuit propriul altar, casele credincioșilor devenind astfel, fiecare în parte, o mică biserică. Cea mai dureroasă experiență a fost, de departe, atât pentru cler cât și pentru popor, imposibilitatea de a fi împreună în noaptea de Înviere, de a primi Sfânta Lumină și a cânta „Hristos a Înviat”. Biserica și credincioșii s-au adaptat și la această situație. Românii merg în biserică pentru a se ruga, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru binecuvântările date, pentru a-și plânge necazul, pentru a-și împărți bucuria. De aceea, Biserica, se cuvine să fie principala instituție deschisă credincioșilor din data de 15 mai, revenindu-se la săvârșirea slujbelor în aer liber, cu păstrarea distanței sociale. ’’ a declarat deputatul PSD Costel Lupașcu.
Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔