Dincolo de politică, pe primul loc trebuie să fie oamenii, mai ales acum, în această perioadă complicată. În plină criză epidemică și în stare de urgență, România are nevoie de rațiune, responsabilitate, solidaritate și soluții concrete. Deși gravitatea crizei provocate de coronavirus era mai mult decât vizibilă pentru toată lumea, PNL nu a luat nici măsuri medico-sanitare și nici măsuri economice necesare pentru ca România să fie pregătită să lupte în mod eficient cu actuala pandemie. E profund regretabil că PNL nu poate să facă ceea ce trebuie la guvernare.

În acest sens, PSD vine cu măsuri și soluții concrete pentru cetățeni:

            ,,Legile pentru care voi vota astăzi, fac parte din măsurile URGENTE, propuse de PSD pentru cetățenii români și firmele românești. Astăzi AMÂNĂM plata utilităților, AMÂNĂM rambursarea creditelor bancare, iar firmele pot solicita AMÂNAREA plății contribuțiilor! Pentru a salva mii de locuri de muncă este imperios necesar ca atât angajatorii, cât și angajații să primească un ajutor real din partea statului român! Românii și companiile românești trebuie sprijiniți, astfel încât să poată depăși cu bine această perioadă grea.  În aceste momente de criză este nevoie de soluții! Un proiect important de lege care vine în sprijinul tuturor românilor prevede posibilitatea amânării plăţii facturilor la utilităţi pentru o perioadă de trei luni. Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plăţii la utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice şi pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eşalonate pe o perioadă de 12 luni. Cererea de amânare a plăţii trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere prin care va trebui să se detalieze motivul imposibilităţii de plată. De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.’’ a declarat deputatul PSD Costel Lupașcu.

 

            ,,Totodată, un alt proiect prevede amânarea pentru trei luni a plăţii CAS şi CASS pentru firmele care îşi păstrează angajaţii. Această măsură poate fi accesată la cererea operatorului economic, iar contribuţiilor sociale aferente veniturilor din salarii şi a plăţii contribuţiei de asigurări sociale se vor amâna pentru o perioadă de trei luni, începând din luna martie. Facilităţile se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020, pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Contribuabilii, persoane fizile şi juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.’’

           

            ,,Tot astăzi voi vota proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populație ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus. Perioada contractului se va prelungi cu lunile în care plata ratelor a fost suspendată. Este o măsură reală, care vine atât în sprijinul cetățenilor care vor avea dificultăți în a-și mai plăti ratele, cât și în sprijinul companiilor care vor traversa o perioadă economică dificilă. Fapte, nu vorbe!’’ a declarat deputatul PSD Costel Lupașcu.

 

Sperăm că și președintele Iohannis va considera aceaste legi o prioritate pentru cetățeni și angajatori deopotrivă și va promulga legile cât mai rapid, pentru a-și putea produce efecte imediat!