Într-o tragedie care a zguduit localitatea Mileanca din județul Botoșani, patru copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani au fost bătuți cu un leaț de către tatăl lor, aflat în stare de ebrietate. Incidentul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, iar cei mici au ajuns la spital cu răni severe.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, își creștea singur copiii de aproximativ șase ani, după ce mama lor i-a abandonat. Vecinii susțin că, de obicei, tatăl avea grijă de copiii săi. Cu toate acestea, în noaptea fatidică, întorcându-se acasă și găsind o ușă cu geamul spart, bărbatul s-a înfuriat peste măsură și i-a atacat pe copii.

Îngroziți de violența tatălui lor, copiii au fugit la vecini pentru ajutor. O femeie a contactat directoarea Școlii Gimnaziale nr 1 Mileanca, Daniela Azamfirei, care a sunat imediat la 112. „Am sunat personal la 112. Ne-am deplasat acolo imediat, înainte de a ajunge poliția și salvarea. Am găsit doi copii la o vecină, fetița și un băiețel, un băiat era în pat acoperit cu o pătură în casă, iar pe al patrulea nu-l găseam”, a declarat aceasta.

“Copiii au fost transportați de urgență la spital, unde au fost evaluați pentru traumatisme cranio-faciale și contuzii multiple. „În serviciul UPU pediatrie s-au prezentat patru copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani. Toți au fost policontuzionați prin agresiunea prezentau traumatisme cranio-faciale, cu escoriații, cu contuzii în regiunea antebraț, stabili din punct de vedere hemodinamic, au fost investigați clinic și paraclinic în serviciul de urgență și ulterior s-a decis internarea pe secția de ortopedie pentru investigații și tratament de specialitate”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Tatăl copiilor, aproape în comă alcoolică, a fost și el preluat de medici și internat la secția de psihiatrie a Spitalului Județean. Regretând cele întâmplate, bărbatul a declarat: „Au stricat o ușă de termopane și m-am supărat. Băusem două beri. Dracul când pune coada are putere. Acum îmi pare rău, dar asta este. Eu aveam grijă de ei, singur. Nu-i chiar așa de grav că copilul trebuie să aibă și oleacă de frică de părinți. Îmi pare rău, când intru în casă și văd casa goală.”

Felicia Mihai, șef Complex de servicii comunitare din cadrul DGASPC Botoșani, a declarat că cei mici vor fi plasați într-un centru de primiri în regim de urgență și că nu vor fi reintegrați în mediul familial pe termen scurt sau mediu. „Este vorba despre un tată singur care se ocupă de creșterea, îngrijirea și educarea lor, însă din păcate s-a ajuns la această situație de abuz care nu poate fi tolerată.”

“Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale incidentului. „Se continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, urmând să se stabilească cu exactitate împrejurările și măsurile care vor fi dispuse”, a declarat agentul șef adjunct Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Comunitatea din Mileanca este profund șocată de acest incident, care scoate în evidență problemele profunde legate de violența domestică și efectele devastatoare ale alcoolismului. Autoritățile locale și DGASPC Botoșani colaborează pentru a asigura siguranța și bunăstarea celor patru copii, care vor rămâne sub protecția statului până la finalizarea anchetei și luarea unei decizii finale cu privire la viitorul lor.