Parlamentarul social-democrat Tamara Ciofu a reacționat vineri în urma așa zisului control efectuat de Eduardt Cozminschi, susținut de actuala guvernare, la Spitalul Dorohoi unde a efectuat o verificare a unității sanitare fără a avea autoritatea să facă acest lucru, fără a prezenta vreun ordin de control și fără a lăsa vreun proces verbal.

În urma prezentării cazului Ministerului Sănătății de către Direcția de Sănătate Publică București, ministrul Victor Costache a luat decizia de a opri toate controalele de acest tip realizate la nivelul spitalelor din teritoriu.

Președintele ANPC în loc să investigheze creșterile la prețurile medicamentelor pentru tratarea virozelor respiratorii care au crescut în ultima perioadă în contextul epidemiei de gripă, s-a autosesizat să facă un control la Spitalul Municipal Dorohoi și apoi să transmită în 15 minute la presă fotografii făcute cu telefonul mobil. În primul rând, vreau să subliniez că unitatea sanitară a fost și este evaluată și controlată permanent de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani și în prezent are autorizație sanitară de funcționare. În al doilea rând, este grav că au fost transmise în spațiul public filmări cu spații degradate care nu sunt realizate în Spitalul Dorohoi și astfel s-a transmis o stare de panică în rândul populației, mai ales în actualul context al epidemiei de gripă din țara noastră. Pozele cu spațiul insalubru prezentate sunt dintr-un subsol dezafectat, din blocul materno infantil, unde nu are nimeni acces și care nu este utilizat deloc. Mai mult, la Spitalul Dorohoi urmează să înceapă reabilitarea completă printr-un proiect european în valoare de 5 milioane de euro”, a declarat Tamara Ciofu.

Spitalul Municipal Dorohoi a obținut o încadrare superioară din punct de vedere medical, fiind trecut de la categoria a-V-a de acreditare la categoria a-III-a de acreditare. În 2018 a fost aprobat programul de modernizare a Spitalului Municipal Dorohoi prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8, Prioritate de Investiții 8.1. Unitatea sanitară funcționează la capacitatea de 338 de paturi cu spitalizare continuă și 30 de paturi cu spitalizare de zi.

Este inadmisibil modul în care domnul Eduardt Cozminschi s-a autosesizat să găsească nereguli la Spitalul Dorohoi! Nu a fost emis niciun proces verbal de constatare, doar o invitație la sediul OPC Botoșani și mai multe amenințări că vor închide spitalul. Vom sesiza viitorul guvern cu privire la controalele ANPC, astfel încât să fie supervizate toate activitățile și să nu se transmită informații false în spațiul public. Este regretabil că actualul guvern demis de Parlament se folosește de instituțiile publice ale statului român pentru a câștiga capital electoral, în loc să se ocupe de siguranța și sănătatea românilor pentru protejarea de viroze respiratorii. Este clar că actualul guvernul are o problemă cu strategia de informare a oamenilor pe problematica afecțiunilor virale!”, a subliniat Tamara Ciofu.

Comunicat de presă al deputatului PSD, Dr. Tamara Ciofu