Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni a găzduit, miercuri, etapa națională a concursului de nutriție din cadrul Proiectului „Culinariada”, ajuns la cea de-a VI-a ediție. Evenimentul a reunit participanți din 11 județe, reprezentând 14 unități de învățământ, care au prezentat 22 de preparate tradiționale.

„Echipele au celebrat tradiția culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiția lor, aducând cu ei nu doar ingrediente, ci și povești ale satului, ale străbunicilor, ale obiceiurilor care au fost transmise din generație în generație”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani.

Juriul, format din experți în gastronomie și cultură, a evaluat preparatele în funcție de autenticitate, tehnică de preparare, gust, specific local și povestea rețetei.Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), au concurat zeci de elevi și 19 profesori coordonatori reprezentând 14 unități de învățământ: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău, Liceul Tehnologic nr. 1 din Salonta, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva, Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani, Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” din Huedin, Liceul Tehnologic din Hârlău, Liceul Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleul Silvaniei, Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea.

„Toți concurenții au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atitudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradițiilor culinare românești”, a subliniat IȘJ Botoșani.