Pe Aleea Eroilor din comuna Mahala au fost înălțate rugăciuni întru odihna veșnică a martirilor neamului românesc împușcați la Lunca acum 80 de ani

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941 se scria un episod cumplit din drama românilor bucovineni. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Lunca Prutului, o pagina sângeroasă din istoria românilor de pretutindeni.

La inițiativa doamnei Elenei Nandriș, fost primar al comunei Mahala, regiunea Cernăuți, în nordul Bucovinei sunt organizate două manifestări de comemorare a martirilor neamului românesc – în comuna Mahala de unde acum 80 de ani sute de români și-au îndreptat pașii spre țara mamă – România și la Lunca, ținutul Herța, unde aceștia au fost secerați de gloanțele grănicerilor sovietici.

Pe Aleea Eroilor din cimitirul din comuna Mahala unde au fost înmormântații o parte din românii măhăleni împușcați în Lunca Prutului acum 80 de ani, nepoții și strănepoții acestora au venit să le aprindă candela memoriei, iar un sobor de preoți în frunte cu Gheorghe Moroz, Nicolae Moroz și Ion Bivolaru, au oficiat o slujbă de pomenire și un te-deum.

La acțiunea de comemorare a martirilor neamului romnânesc din nordul Bucovinei a fost prezent și domnul Dan Constantin, consulul României la Cernăuți.

Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a represiunilor staliniste a transmis un mesaj celor prezenți pe Aleea Eroilor din cimitirul satului Mahala.

Este datoria măhălenilor și a românilor de pretutindeni să nu uite niciodată de aceste pagini triste din istoria neamului românesc.

Copiii, nepoții, rudele și prietenii acelor români care și-au găsit sfârșitul în iarna anului 1941 în satul Lunca, unde au fost împușcați de gloanțele grănicerilor sovietici și îngropați de vii pe malul Prutului, nu vor uita niciodată de drama prin care au trecut și și-au găsit sfârșitul ființele dragi și scumpe…

Urmăriți în subsolul axestui text un reportaj realizat de Vitalie Zâgrea pentru BucPress TV Cernăuți.

Sursa  https://bucpress.eu/