Pe 9 februarie 2025, la ora 11:00, în cimitirul din Mahala, a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor masacrului de la Lunca din februarie 1941. Accesul la locul original al masacrului fiind restricționat din cauza stării de război, comunitatea locală a organizat evenimentul în satul Mahala, care a suferit cel mai mult în urma acelei tragedii.
La ceremonie au participat delegații din România, inclusiv o delegație din Dorohoi, formată din profesorul doctor Vasile Adăscăliței, poetul Dorel Lungu, colonelul în rezervă Ioan Dumbravă și reporterul Valy Hudești de la cotidianul și TV Glasul Nordului. Aceștia au depus coroane de flori și jerbe în memoria celor aproximativ 600 de români care, în acea noapte fatidică, au încercat să treacă granița către Patria-Mamă. Dintre aceștia, doar 57 au supraviețuit și au reușit să treacă noua graniță impusă de Moscova. Alți 44 de fugari au fost prinși de trupele sovietice, iar 23 dintre ei au fost condamnați la moarte la 1 iunie 1941, restul fiind condamnați la diverse pedepse cu închisoarea și trimiși în Siberia.
Evenimentul a fost organizat de comunitatea locală, sub conducerea doamnei Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, și a reunit oaspeți din România, Cernăuți, precum și rude ale celor masacrați. Din partea Consulatului General al României la Cernăuți, a participat domnul Florin Stan, referent consular, împreună cu soția sa, doamna Viorica Stan, care au depus o coroană tricoloră și au transmis un mesaj de condoleanțe în memoria martirilor de la Lunca.
Ceremonia a inclus momente de reculegere, depuneri de coroane și aprinderea de lumânări la mormintele celor masacrați, subliniind importanța păstrării memoriei acestor evenimente tragice și a cinstirii jertfei celor care au luptat pentru libertate, limba maternă și credința strămoșească.
Veșnică pomenire Martirilor Neamului! Dumnezeu să le odihnească sufletele nevinovate în Împărăția Sa!