21 Iunie 2021 în comună Coţuşca a avut loc un eveniment istoric memorabil sub pratonajul primăriei Coţuşca, Parohiei Coţuşca Liga Culturală pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, Liceul Tehnologic Coţuşca au organizat Conferinţa Naţională 22 iunie 1941 – 22 iunie 2021,80 de ani de la începutul campaniei de dezrobire a romaniilor din Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutului Herţa de sub nedreapta ocupaţie a Uniunii Sovietice.
Evenimentul a fost organizat de către primarul comunei Coţuşca Ciobanu Constantin Viorel şi a domnului profesor Universitar Alexandru Amititeloaie de la Universitatea George Bacovia din Bacău.La conferinţa au mai participat şi doi istorici din Chisnău, istoricul Ion Negrei, doctor în istorie cercetător ştiinţific la institutul de istorie al Academiei de stiinte a Moldovei şi istoricul Anatol Petrencu profesor universitar la Universitatea de stat din Moldova, Departamentul Istoria Românilor, doctor habilitat în istorie. Din partea României a vorbit profesor doctor în istorie Gică Manole. Evenimentul a început cu o slujbă de comemorare a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă,
Slujba fiind oficiată de un sobor de trei preoţi, după slujba au fost depuse coroane de flori în fata monumentului Eroilor din curtea biserici din Coţuşca.Au asistat cetăţeni din comună dar şi din celelante localităţi limitrofe şi oaspeţi din republica Moldova. După slujba religioasă la invitaţia domnului Primar Ciobanul Constantin Viorel s-au deplasat în sala Casa de Cultură, unde a avut loc lucrările Conferinţei. Între orele 12 şi 14:30 au ţinut discursuri despre semnificaţia şi importanta zilei de 22 iunie 1941 istoria poporului Român, cei trei coferențiari Gică Manole, Anatol Petrencu şi Ion Negrei, care au scos în evidenţă caracterul just al marelui război de reîntregire Naţională început în iunie 1941 care a avut ca scop eliberarea Basarabiei a Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa.De asemenea ce se merită subliniat că sală a urmărit cu mare atenţie luările de cuvânt ale conferintialelor şi că la acest eveniment memorabil au participat şi cetăţeni din republica Moldova dar şi primari. După stinta mea acest eveniment Naţional de la Coţuşca este singurul eveniment de acest gen care s-a organizat în România în onoarea celor 8 deceni care au trecut de la marele şi istoricul eveniment care a început da 22 iunie 1941, terminat cu dezrobirea Basarabiei Bucovinei de Nord şi al Ţinutului Herţa. Vorbitori au subliniat la unison rolul vitejiea şi bărbățiea cu care bravii ostaşi romani, armata Romană a reuşit să înfrângă inamicul de moarte al statului Român .armatele Sovietice în legendarele batali iunie-iulie 1941. Considerăm că această conferinţa de la Coţuşca este un eveniment cultural istoric major şi care pune în evidenţă gloria istorică accentuată pe care trebuie să o aibă astăzi poporul Român.