Polițiștii din Botoșani au efectuat 5 percheziții la persoane bănuite că ar fi creat mai multe conturi cu utilizatori și ar fi transmis peste 500 de cereri de livrare pentru diverse bunuri, folosind, în mod fraudulos, mai multe vouchere. Doi bărbați au fost reținuți.

La data de 3 decembrie 2020, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au efectuat 5 percheziții domiciliare, dintre care 2 în județul Bacău și 3 în județul Botoșani, la locuințele unor persoane bănuite de fraudă informatică și fals informatic.

Din cercetări au rezultat indicii că 2 bărbați, cu vârste de 24 și 58 de ani, împreună cu o femeie, de 23 de ani, din județul Bacău, în perioada 20 septembrie – 2 noiembrie 2020, ar fi creat mai multe conturi cu utilizatori diferiți în cadrul aplicației informatice realizate de o societate care comercializa obiecte de mobilier și decorațiuni interioare.

Prin intermediul acestora, ar fi realizat și transmis peste 500 de cereri de livrare pentru diverse bunuri, iar, pentru plată, ar fi folosit, în mod fraudulos, mai multe vouchere și ar fi introdus date nereale referitoare la beneficiarii/destinatarii produselor livrate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei.

În urma activităților desfășurate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor obiecte de mobilier, electrocasnice, obiecte de grădinărit, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, 5 drone, valoarea bunurilor indisponibilizate fiind de aproximativ 200.000 lei. De asemenea, au fost descoperiți 80.000 de lei, numerar.

Cei 2 bărbați au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de fraudă informatică și fals informatic.

În anchetă, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoșani au colaborat cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

La activitățile desfășurate au participat aproximativ 40 de polițiști din cadrul IPJ Botoșani, respectiv de la Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Biroul de Investigații Criminale, Serviciul Criminalistic și Serviciul pentru Acțiuni Speciale, precum și 14 polițiști din cadrul IPJ Bacău.