.

Primăria comunei Păltiniș a accesat două proiecte cu finanțare europeană care au ca scop reducerea riscului de sărăcie și îmbunătățirea calității vieții. Este vorba de realizarea unui centru de zi plus un proiect prin care se vor asigura servicii medicale și sociale pentru un număr de 162 de persoane de peste 65 de ani, din comuna Păltiniș.

Astăzi la prânz, a avut loc conferința de lansare a proiectului ProSenior – Măsuri pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin îmbunătățirea vieții persoanelor vârstnice din comuna Păltiniș, județul Botoșani. Este vorba de un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Capital Uman 2014-2020. La eveniment au participat Florin Grădinariu, managerul de proiect, medicul Liviu Câmpanu, Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, un psiholog, un asistent social și mai mulți beneficiari ai proiectului.

Florin Grădinariu a făcut o prezentare a proiectului spunând că 110 persoane vor beneficia de serviciile centrului de zi care acum se construiește iar 52 de persoane vor beneficia de îngrijire la domiciliu. Centrul de zi va avea cabinete de asistență socială, medicală și consiliere psihologică, sală de activități lucrative, sală de activități recreative, bucătărie cu sală de mese, grupuri sanitare cu dușuri, spălătorie și uscătorie, spații de recuperare medicală și sală de lectură.

Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, spune că încă din 2007 s-a gândit să realizeze acest proiect dar abia acum a reușit să-l implementeze.

 Beneficiarii vor fi persoanele vârstnice și cei din categoriile vulnerabile. Va fi un centru de preparare hrană și distribuire la domiciliu. Vor beneficia 160 de persoane. în plus, la acest centru vom avea un medic, un psiholog, o zonă de socializare. E un proiect modern. Timp de trei ani avem finanțarea asigurată”, ne-a spus Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș.

„Activitatea a început, acum selectăm persoanele din grupul țintă, întocmim anchetele sociale. Proiectele au o valoare cumulată de 1,5 milioane de euro. Sperăm că această clădire va fi dată în folosință la data de 20 octombrie. Sunt 162 de persoane care vor beneficia de îngrijire fie la domiciliu, fie la centrul de zi. Vom avea la centru un medic, un kinetoterapeut și un psiholog”, a spus Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș.

După prezentarea proiectului ProSenior, cei prezenți s-au deplasat la centrul de zi care va fi finalizat la sfârșitul lunii octombrie.