Prefectul Dan Șlincu a convocat astăzi la ora 14.00, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, în care s-a stabilit un plan de măsuri în urma confirmării acestui caz.

„Este vorba de o suspiciune de pestă porcină africană la mistreț. În cursul zilei de ieri a fost găsit cadavrul unui porc mistreț, pe raza localității Alba, comuna Hudești, fondul de vânătoare Suharău, la 3 kilometri de frontiera cu Ucraina. În cursul zilei de mâine vom avea întâlniri cu primari și membrii unităților locale de sprijin din zona de supraveghere, pe o rază de 13 kilometri”, a spus prefectul Dan Șlincu.Reprezentanții DSV spun că așteaptă și rezultatele de la IVSA București dar sunt convinși că acest caz de pestă porcină africană va fi confirmat.

„Ieri după amiază, un lucrător din cadrul Direcției Silvice, împreună cu un paznic de vânătoare, ne-au semnalat prezența unui cadavru de mitreț, în apropierea localității Alba, în zona pădurii. Cadavrul a fost ridicat, trimis la laboratorul zonal Suceava iar în cursul serii ni s-a comunicat faptul că este pozitiv la pestă porcină africană. Fiind laborator zonal, se consideră confirmată suspiciunea de pestă porcină africană. Probele au ajuns la IVSA București iar în cursul zilei de astăzi vom primi, noi sperăm infirmarea dar probabil va fi confirmarea”, a precizat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct DSVSA Botoșani.„Sunt afectate localități din nouă UAT-uri, cu un număr total de 26 de localități. De mâine vom merge în teritoriu. Deja medicii iau primele măsuri. Vom merge sub formă de echipe pentru a informa populația asupra măsurilor obligatorii. Pentru perioada de zece zile, până la clarificarea situației epidemiologice, orice mișcare a animalelor din aceste localități este interzisă. E o perioadă scurtă în care animalele nu pot părăsi exploatația. O altă măsură se referă la supravegherea stării de sănătate a animalelor din gospodărie, cu anunțarea medicului veterinar la orice semn de boală. Mai sunt și alte măsuri cum ar fi interzicerea de sacrificare a animalelor fără a fi anunțat medicul veterinar.

Am comunicat interdicția de a vâna urmând ca apoi să fie desfășurată activitatea de vânătoare, pentru reducerea populației de mistreț, dar doar la pândă sau la dibuit. Pentru a limita mobilizarea efectivelor de mistreți. Odată goniți pot migra iar la întoarcere să apară noi probleme. Orice animal împușcat rămâne în centrul de colectare, se recoltează probe. Mistrețul vânat trebuie ambalat în doi saci de polietilenă pentru a evita scurgeri de sânge”, a mai spus Airimițoaie.