La data de 07.03.2019, poliţiştii din cadrul Posturilor de Poliţie Româneşti şi Corlăteni aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă au depistat patru autoturisme, înmatriculate în judeţul Suceava, care se deplasau pe raza localităţilor respective, ocupanţii acestora desfăşurând acte de comerţ.

În cele patru vehicule se aflau în total 8 persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 39 de ani, dintre care două femei şi şase bărbaţi, toţi din judeţul Suceava. Aceştia  desfăşurau diverse activităţi comerciale, oferind spre vânzare obiecte de uz casnic, fără a avea documente legale.

În cauză au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, cuantumul total al acestora depăşind suma de 6.000 de lei.

 

Poliţiştii atrag din nou atenţia cetăţenilor cu privire la unul dintre modurile de operare adoptate de infractorii voiajori: cel prin care se prezintă drept vânzători ambulanţi şi oferă spre vânzare diverse bunuri sau afirmă că doresc să achiziţioneze bunuri de la cetăţeni (electrocasnice vechi, fier vechi, diverse produse obţinute în gospodăria proprie). Acesta este doar un pretext de a pătrunde în curtea sau locuinţa dumneavoastră şi să observe unde vă ţineţi lucrurile de valoare sau banii, iar prin distragerea atenţiei, pot comite furtul chiar atunci.

 

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă următoarele:

  • Acordaţi atenţie persoanelor străine de localitatea dumneavostră care bat la porţile oamenilor sub diverse motive.
  • Reţineţi semnalmentele acestora, precum şi alte detalii, cum ar fi bunurile pe care le vând sau autovehiculul cu care se deplasează (culoare, număr).
  • Ţineţi permanent legătura cu rudele şi vecinii care sunt în vârstă, reamintindu-le de regulile de siguranţă personală, pentru a nu deveni victimele infracţiunilor de furt sau înşelăciune.

 

În cazul în care deveniţi victima unei astfel de infracţiuni, sesizaţi de îndată organele de ordine, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie!