Într-un interviu acordat de jurnalistul Dragoș Pătraru televiziunii adolescenților, acesta făcea o recomandare interesantă părinților pentru noul an școlar, iar asta ar trebui să dea de gândit în contextul în care se tot vorbește în ultima vreme despre posibila reîncepere a noului an școlar tot în mediul online.
Pătraru le recomanda părinților să se gândească pentru copiii lor la o formă de învățământ cum e homechoolingul. De altfel, dacă ne gândim puțin la multele meditații pe care un părinte le plătește, astăzi, copilului pentru tot mai multe discipline, de la o vârstă tot mai fragedă, parcă nici nu suntem prea departe de acest sistem de educare pentru copiii noștri.
Dar mai spunea jurnalistul amintit în interviul acordat (pe care vă recomandăm să-l urmăriți aici) că e necesar din partea părinților să urmărească înclinația copilului și să dezvolte plăcerea de a face ceva într-un domeniu anume copilului.
Copiii nu trebuie obligați să facă lucruri și mai ales acele activități pe care și le-ar fi dorit ei, părinții, dar nu au reușit. Copiii trebuie să facă lucruri din drag, copiii trebuie lăsați să greșească și ajutați să înțeleagă ce nu au construit cumsecuvine.
Motivația intrisecă este principalul motor al dezvoltării personale, al drumului pe care copilului ar putea să-l îmbrățișeze mai târziu, iar asta n-o poți avea dacă faci lucruri din obligație, pentru că cineva vrea să fie într-un anume fel.
Bucuria că i-a apărut semnătura pe un articol scris de el (nu de părinți), poate mai stângace, primul fiind, va fi suficient de mobilizatoare pentru copil, astfel încât să-și dorească mai mult. Impunerea lui într-un grup pentru că îi sunt recunoscute niște calități dovedite și recunoscute îl vor face să nu se îndoiască de abilitățile sale, de plăcerea cu care face un lucru.
A scrie în locul copilului tău tema, a-l forța să cânte, pentru că tu ți-ai fi dorit să fii cântăreț cândva, a-l certa că este posac și leneș, nu sunt lucrurile care îl ajută pe puștiul tău să evolueze.
Copilul va simți la un moment dat că nu este complet în ecuația fericirii pe care încerci să i-o stabilești și se va desprinde din ea. Oferă-i lucruri din care să aleagă.
Dezvoltă-i în mintea lui un proces de decizie, de alegere, de înțelegere a lumii, de evoluție împreună cu ceilalți, făcând echipă, lucrând, învățând, citind, preocupându-se de sine. Lucrurile acestea trebuie cultivate de la varste fragede pentru ca micuțul, viitor adult, să nu se lase pradă cotidianului superficial. Iar dacă puștiul tău se simte util în grupul din care face parte, dacă e creativ, dacă rezonează cu activitatea extrașcolară pe care i-ai ales-o sau a ales-o, dacă dă randament, dacă se depășește pe sine în limitele pe care i le cunoști ca părinte, lasă-l să se desăvârșească. Altfel, caută-i altceva, descoperiți împreună ceea ce îl face fericit, ceea ce îl face să evolueze, să se descopere, să se depășească pe sine puțin câte puțin.
ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII, pe TeleBuzz.ro:
Am avut bucuria unică de a primi o reacție la cald legată de numărul 100 al ziarului Buzz pe care am postat-o pe site. Aceasta vine de la omul de radio, Titus Andrei, unul dintre cititorii constanți ai ziarului Buzz și un susținător al ideii încă de la începuturile ei.
Și-au exprimat marea dragoste pentru ceea ce au reușit copiii botoșăneni: vedeta României – Margareta Pâslaru care îi felicită pe copii pentru că sunt parte din istoria orașului lor, Dragoș Pătraru – mare meșter al cuvântului drept și, de aici, la fel de incomod, Cătălin Flutur – primarul vizionar care se înclină în fața noii generații (excelentă atitudine), alte personalități ale locului precum Roxana Aiacoboaie – jurnalist, Relu Oneaga – Memorialul Ipotești, Cristina Lupașcu – psihoterapeut și…cam atât.
Oare numai atât meritau zecile, sutele de copii de pe meleagurile eminesciene, care în 100 de ediții ale ziarului, au reliefat pe cât s-a putut, universalitatea poetului, istoria și cultura cunoscute și necunoscute ale zonei? Categoric, nu. În numărul 100, titluri inspirat alese, precum „News vs. Gold” sau “Evoluție și pasiune” constituie marea confirmare.
Mai mult aici.
EXERCIȚIUL DE DICȚIE AL SĂPTĂMÂNII:
Se va rosti repede, clar, de trei ori:
Acidul dezoxiribonucleic este o polinucleotidă acetilsalicilică cu act imunohematologic de macromolecule nucleotide imputate.
Dacă nu ai reușit să-l pronunți din prima, mai încearcă. Dacă ți s-a încurcat limba în gură încercând să rostești clar și repede, este cât se poate de clar că ai nevoie de ore de dicție pentru îmbunătățirea pronunției. Te poți înscrie pentru viitoarele ore de dicție la contact@telebuzz.ro, precizându-ne numele, vârsta, un număr de telefon și cum te-ai simțit realizând acest exercițiu.
Recomandare de cărți pentru copii:
Raul Pricop propune în această săptămână trei cărți interesante extrem de bune pentru o zi de vacanță. Puteți vedea recomandările lui Raul aici.
Apel:
Cuiburile de cărți din parcurile orașului au nevoie de cărți. Perioada de vacanță este una perfectă pentru o ședere pe o bancă în parc, cu o carte în mână. Iar cuiburile de cărți, mini-bilbliotecile din parc, ne pot aduce bucurie pentru o oră. Atenție! Cărțile nu trebuie luate acasă. A scris mai multe despre subiect pe site Mădălina. Poți citi articolul aici.
—
Găsești ziarul Buzz la magazinul Junior, farmacia Defarm, iar odată ce se vor redeschide, și la club Mischa Kids în mall sau la Barista.