Codul penal în vigoare, „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia (…) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

 

Așadar, nu prea contează cum se răzbună cineva pe mașina altuia, adică nu trebuie s-o distrugă complet, că tot poate fi pedepsit pentru asta. Totuși, pentru putea fi pedepsit cel ce distruge o mașină, păgubitul trebuie să depună plângere la poliție.

 

În România, și din cauza numărului redus de locuri de parcare din mai toate orașele și a creșterii numărului de mașini, apar din ce în ce mai des situații conflictuale, care, uneori, se încheie cu distrugerea uneia sau mai multor mașini.

 

Dovadă stă și faptul că, din totalul acțiunilor cuprinse în dosarele înregistrate pe website-ul Institutului Român pentru Informații Juridice, o parte importantă este reprezentată de infracțiuni de distrugere a unor mașini.

 

Una dintre cele mai recente condamnări pentru distrugerea unei mașini a fost dispusă de către Judecătoria Iași. În acest caz, potrivit mediafax.ro, un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost condamnat de magistrații din capitala Moldovei la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru că a zgâriat cu o cheie o mașină parcată în fața garajului său și apoi a lovit-o intenționat cu ușa acestuia.

 

Un alt dosar în care cineva a fost condamnat la închisoare, printre altele, și pentru distrugerea unei mașini a fost înregistrat, în 2016, la Judecătoria Petroșani, județul Hunedoara. În acest caz, un tânăr, nemulțumit că nu i se dă de băut, a rupt oglinda exterioară de pe partea stângă a mașinii în care s-a urcat cel ce a refuzat solicitarea lui și apoi s-a urcat cu picioarele pe capota mașinii, mai scrie sursa citată.

 

În fine, o altă întâmplare care a dus la condamnarea la închisoare a unei persoane pentru distrugerea unei mașini a avut loc în județul Arad. Potrivit datelor dintr-un dosar penal din 2018, un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care a aruncat, fără un motiv evident, cu pietre în parbrizul unei mașini parcate a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru distrugerea mașinii./Sursa/botosaneanul.ro