Atomei Nicoleta-Natalia din Satul Alba Comuna Hudești, studentă la Facultatea de Silvicultura- Ecologie și protecția mediului din Suceava a participat vineri 8 aprilie 2022 la Liceul Tehnologic ” Alexandru Vlahuță ” Sendriceni la un eveniment care susține educația antreprenoriala și agricola pentru dezvoltarea comunităților locale. Proiectul Junior Achievement România- Agribusiness în Școală s-a remarcat prin invitații de onoare. Localnica noastră Nicoleta a prezentat și reprezentat Facultatea de Silvicultura și suntem mândri de reușitele ei și îi urăm mult succes în continuare.
Mediul agribusiness trebuie să sprijine liceul în eforturile noastre de a forma elevi motivaţi, companiile au ocazia să participe activ la aducerea la zi a curriculei, pornind de la realităţile pieţei muncii şi impactul noilor tehnologii. Agricultura de azi, denumită şi Agricultura 4.0, este un tip de agricultură inovativă, bazată pe noile tehnologii, care are drept scop eficientizarea procesului agricol prin softuri, aplicaţii pe mobil, drone şi utilaje moderne.
Viitorul ruralului din România depinde de prezentul educaţiei agricole. România rurală are nevoie de tineri zootehnişti şi legumicultori, de veterinari şi de fermieri. De multe ori, tinerii elevi se pregătesc să preia o afacere de familie în domeniu. În alte cazuri, firmele de producţie agricolă caută tineri calificaţi, oferind salarii competitive. Liceul nostru e potrivit nu doar pentru elevii care au pământ, iubesc animalele sau care provin din familii cu afaceri în agricultură. Aici, ei învaţă direct cum anume pot valorifica financiar aceste resurse, sau cum pot dezvolta o afacere în agricultură de la zero. Putem forma mai mulţi tineri care aleg să trăiască şi să câştige bine în mediul rural, iar asta însemnă ferme mai multe şi mai moderne, prosperitate şi deschidere mai mare a familiilor către educaţie. În România se caută tehnicieni veterinari, gastronomi, mecanici, tehnicieni din industria alimentară sau horticultori. In liceul nostru faci pasul către domenii de viitor: agroturism, agricultură ecologică, mecanică agricolă, gastronomie sau lumea vinurilor. Specializările adiacente (procesare alimentară, turism ecologic etc.) sunt uşor de conectat la piaţa muncii. În liceul nostru elevii petrec timp nu doar la clasă, şi învaţă mult din practică. De la brutărit la creşterea animalelor, de la ferma didactică la laboratoare, elevii au parte de vizite pe teren, la ferme din regiune. Pentru cei cu rezultate bune, există şi stagii de formare profesională în străinătate prin programul Erasmus+. Prin conectarea cu mediul de afaceri local, implementarea proiectului continuă cu activităţi tip: traininguri cu specialişti, workshop-uri, concursuri de planuri de afaceri, jurizarea planurilor de afaceri, vizite la ferme agricole, excursie didactică.