La Liceul ,, Dimitrie Cantemir” din orașul Darabani, se află în desfășurare programul ,,Școli-ambasador ale Parlamentului European”.

Astfel, începând din luna noiembrie, aici s-au desfășurat diverse activități de promovare a Parlamentului European și a celorlalte instituții ale Uniunii Europene, programele și strategiile UE în cele mai variate domenii. Cu ajutorul celor 15 ambasadori-juniori și 5 ambasadori-seniori sunt prezentate și dezbătute diverse informații despre existența și rolul programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene, precum și despre beneficiile directe pe care acestea le au pentru români: de la siguranța consumatorilor la multilingvism, de la siguranța cibernetică la protejarea mediului, de la drepturile omului la problema știrilor false, și multe altele.

O componentă aparte o constituie promovarea programelor UE ce îi au ca posibili beneficiari pe cei tineri: Evenimentul Tinerilor Europeni( GenerationEU-Promotori ai democrației europene, Euroscola, DiscoverEU. Sunt doar câteva dintre programele prin care Uniunea Europeană dorește să-i aducă pe tinerii din toate cele 27 de țări-membre mai aproape de procesele sale decizionale și de tot ceea ce stă la baza deciziilor luate la nivelul UE. https://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii.html

,,Dacă vom obține calitatea de Școală-ambasador a Parlamentului European, ne-am dori ca acest program să devină de la an la an o platformă locală de informare și de sensibilizare a elevilor, dar nu numai a lor, cu privire la importanța programelor și politicilor sociale, economice și educaționale ale Uniunii Europene. De exemplu, deși este o informație publică, probabil puțini știu că Uniunea Europeană a contribuit la dezvoltarea României ptin programe de finanțare ce se ridică în total la peste 60 de miliarde euro, în condițiile în care țara noastră a contribuit la bugetul Uniunii cu aproximativ 21 de miliarde euro!”

Avem pagini oficiale: pe Facebook  și Instagram,unde distribuim aspecte din cadrul programului precum și informații de actualitate la nivelul Uniunii Europene.

https://instagram.com/epasdarabani?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Programul ,,Școli-ambasador ale Parlamentului European” este coordonat la nivel național de către Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Asociația pentru Asistență și Programe de Dezvoltare Durabilă-Agenda 21, cu sprijinul Ministerului Educației din România.

Profesor coordonator, Sîrbu Lucian.