În zilele de 11 şi 12 mai 2019, poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni pe raza judeţului Botoşani pentru reducerea numărului de accidente rutiere şi a consecinţelor acestora, determinate de conducerea vehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv a substanţelor stupefiante, precum şi pentru conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere produse pe acest fond.

Activităţile au fost desfăşurate atât în mediul urban, cât şi în mediul rural şi au urmărit depistarea persoanelor care conduc autovehicule sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, precum şi combaterea tuturor cauzelor   generatoare de accidente de circulaţie soldate cu victime omeneşti (viteză excesivă sau neadaptată, abateri săvârşite de pietoni, neacordare prioritate,  depăşiri neregulamentare ş.a.).

Astfel, pe parcursul celor două zile, au fost verificate aproximativ 450 de autovehicule şi tot atâţia conducători auto au fost testaţi alcoolscopic.

Pentru abaterile comise la regimul rutier, au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 17 permise de conducere, din care 15 pentru conducere sub influenţa alcoolului, unul pentru încălcarea regimului legal de viteză şi unul pentru neacordare de prioritate.

De asemenea, au fost constatate 17 infracţiuni la regimul rutier şi au fost aplicate 157 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 52.000 de lei.

Exemple:

1)La data de 11.05.2019, în jurul orei 20:30, poliţiştii rutieri au oprit pentru control, pe strada Calea Națională din municipiul Botoşani,  un autoturism condus de un bărbat, de 24 de ani, din comuna Bălușeni, judeţul Botoşani.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicat fiind de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat; ulterior a fost condus la o unitate spitalicească unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanţe.

 

            2) La data de 11.05.2019, ora 22:10, poliţiştii dorohoieni au depistat în trafic, un bărbat de 35 de ani din municipiul Dorohoi, în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Victoriei din localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest a acestuia, a reieșit o valoare de 0,60mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea organelor de poliție de a se supune recoltării de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, conducătorul auto a refuzat acest lucru.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevare de mostre biologice.

 

          3) La data de 11.05.2019, orele 23:25, poliţiştii Biroului Rutier au oprit pentru control pe strada Victoriei din municipiul Botoșani, un autoturism înmatriculat în Franţa, condus de un bărbat de 30 de ani, din judeţul Timiş.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul figurează cu dreptul de a conduce vehicule anulat din data de 30.05.2016.

De asemenea,conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, valoarea indicată fiind de 0,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană având dreptul de a conduce suspendat ori anulat.

 

          4) La data de 11.05.2019, ora 23:40, poliţiştii din Săveni, au depistat în trafic un bărbat de 24 de ani în timp ce conducea un autoturism  pe drumul comunal D.C. 11 din localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni.

În urma testării alcoolscopice a conducătorului auto, a reieşit o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

5) La data de 12.05.2019, ora 0:55, poliţiştii Serviciului Rutier, au depistat în trafic, pe drumul naţional D.N.29, pe raza localităţii Cândeşti, un autoturism condus de un bărbat de 28 de ani, din municipiul Botoşani.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea organelor de poliție de a se supune recoltării de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, bărbatul a refuzat.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevare de mostre biologice, fiindu-i eliberată o  dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.

Ulterior, la aceeaşi dată, în jurul orei 04.00, bărbatul a fost depistat de poliţişti, în timp ce conducea acelaşi autoturism pe drumul naţional D.N. 29C pe raza localităţii Ionășeni, comuna Vârfu Câmpului.

          În urma testării alcoolscopice a conducătorului auto, valoarea indicată a fost de 0,35 mg/l alcool pur în aerul expirat.

          În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia dreptul de a conduce i-a fost suspendat. Totodată, conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.305 lei pentru conducere sub influenţa alcoolului, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, fără drept de circulaţie.

 

            6) La data de 12.05.2019, ora 0:10, poliţiştii Secţiei 9 Rurale Vlăsinești, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul naţional D.N. 29, pe raza localităţii Avrămeni, au oprit un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din localitate.

Acesta a fost supus testării alcoolscopice, valoarea indicată fiind de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

7) La data de 12.05.2019, ora 13.05, poliţiştii dărăbăneni au depistat în trafic, pe drumul judeţean D.J. 293 A, pe raza comunei Păltiniș, un bărbat de 34 de ani, din satul Bajura, oraşul Darabani, în timp ce conducea un autoturism.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest Drager, rezultând o alcoolemie de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat; ulterior a fost condus la o unitate spitalicească, în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanţe.

 

8) La data de 12.05.2019, ora 19.15, poliţiştii Secţiei 3 Hlipiceni, au depistat în trafic, pe drumul judeţean D.J. 282, în localitatea Răuseni, un autoturism condus de un bărbat de 58 de ani, din comuna Răuseni.

Poliţiştii au procedat la testarea alcoolscopică a conducătorului auto, rezultatul fiind de 0.78 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice.