Astăzi, 9 mai 2022 se împlinesc 145 de ani de când România şi-a câştigat independenţa în urma Războiului de Independență, care a însemnat participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878.
Au murit atunci 4300 de români și peste 22.000 au fost răniți.
,, Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare- liberă și independentă. Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă că starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa.” ( Mihail Kogălniceanu- Adunarea Deputaților)
Cinste Eroilor Neamului Românesc care s – au jertfit pentru Independența României, scriind cu sânge această pagină a istoriei neamului.
_____________
Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.
După cotropirea Poloniei, în 1939, liderul nazist Adolf Hitler ordonase pregătirea într-un timp cât mai scurt a unei ample campanii în vest, iar pentru a-şi crea condiţii favorabile în vederea acţiunilor militare acesta a hotărât să ocupe Danemarca şi Norvegia.
Prin cucerirea Danemarcei şi a Norvegiei, Germania îşi asigură baze bune pentru submarine şi aviaţie şi condiţii favorabile pentru transportul minereului de fier din Suedia, materie primă vitală pentru industria ei de război.
Pentru ocuparea celor două ţări, comandamentul german a destinat şapte divizii de infanterie, un regiment blindat şi câteva batalioane independente, cărora li se adăugau 1.300 de avioane, constituite în Flota 5 aeriană, precum şi forţe ale flotei maritime militare, potrivit lucrării ”Marea conflagraţie a secolului XX. Al doilea război mondial” (Editura Politică, Bucureşti, 1971).
În 9 mai se împlinesc 77 de ani de la încheierea celui de al Al Doilea Război Mondial
Dumnezeu să- i odihnească în pace pe toți eroii neamului nostru românesc !
________________________
La Dorohoi această zi nu a fost uitată !
În fața statuii lui Valter Mărăcineanu ,statuie încadrată de două tunuri aflată în fața fostei Prefecturi a județului Dorohoi a fost organizată de către Asociația ,,Prietenii Basarabiei ,Bucovinei de Nord şi ținutului Herța ” sub directa îndrumare a președintelui ei , Prof. dr. Vasile Adascalitei o comemorare a jertfei soldaților români căzuţi în războiul de Independență .
Un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Dorohoi au oficiat o slujbă de pomenire a militarilor ce și-au jertfit viața pentru dobândirea independenței țării pentru apărarea neamului nostru românesc şi a credinței ortodoxe strămoșești .
A urmat discursul domnului Profesor Adascalitei apoi un moment cultural artistic susținut de membrii Asociației .
Domnul profesor Constantin Valerica Gologan a fost cel care a purtat stindardul dar a şi rostit un frumos cuvânt în care ne-a îndemnat să ne iubim țară , neamul şi credința totodată scoțând în evidență jertfa eroilor neamului .
Această comemorare s- a încheiat cu depunerea unor coroane de flori la monumentul eroului Valter Mărăcineanu cât şi la statuia fostului prim ministru Mihail Kogălniceanu aflată în imediata apropiere .