Aniversată în fiecare an pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România ne oferă ocazia de a rememora un episod glorios din istoria naţională – lupta purtată cu 175 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oştiri otomane, venită să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848.

Instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.

La ceas aniversar, șase pompieri din cadrul ISU Botoșani, care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim. Ofițerii și subofițerii au fost avansați în gradele de:

– căpitan: Dorina Lupu și Adrian Gabriel Loluță;

– maistru militar clasa I: Andrei Burlacu;

– plutonier adjutant șef: Gabriel Dumitru Ciubotariu;

– plutonier adjutant: Ciprian Alupoaie;

– plutonier major Andrei-Mădălin Ababei.

Pentru modul de implicare în gestionarea situațiilor de urgență în anul 2023, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, cu sprijinul Consiliul Județean Botoșani, au fost recompensați cu premii în bani 41 de pompieri voluntari din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, iar 37 au primit diplome de mulțumire.

Totodată, cinci voluntari din cadrul programului „Salvator din pasiune” au primit premii în bani, pentru susținerea acordată personalului ISU Botoșani în desfășurarea activităților de informare și educare preventivă.

Alături de pompieri, la acest moment festiv, au fost prefectul județului, Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Elena Federovici, vicepreședintele Raionului Edineț, Iurii Garas, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, comandantul Penitenciarului Botoșani, reprezentanții UPU -SMURD Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică și Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani, reprezentanți ai Administraţiei Județene a Finanțelor Publice, Direcției Silvice Botoșani, primarii orașului Săveni, precum și ai comunelor Trușești, Coțușca și Dângeni, dar și câteva sute de locuitori ai orașului Săveni.

Premergător ședinței festive, au fost depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.

În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat pe Pietonalul orașului Săveni, s-au citit și mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum și Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

Mesaj de felicitare al Inspectorului General al IGSU, General Iamandi Dan-Paul

„Pompierii Români aniversează, astăzi, 175 de ani de când au scris cu litere de foc ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român.

În prezent, instituția noastră se bucură de un context instituţional bine definit și beneficiază de existența cadrului legislativ și a procedurilor menite să asigure coordonarea eficientă şi conducerea integrată a forţelor de intervenţie, la nivel național. Odată cu îndeplinirea și punerea în practică a angajamentelor instituționale, ați dovedit profesionalism, iar rezultatele misiunilor desfășurate ne-au poziționat în topul încrederii populației.

 Diplome de mulțumire au primit și colegii care fost în misiuni internationale în Replica Moldova și Grecia:
▪️plutonier adjutant șef Dumitraș Dumitru
▪️plutonier adjutant Adrian Dascălu
▪️plutonier adjutant Alin Constantin Cîmpeanu
▪️plutonier adjutant Olivian Adi Broscăuțanu
▪️plutonier adjutant șef Cristian Luncașu
▪️sergent major Răzvan Alexandru Teodorescu .

Totodată, sergent major Iulian Pânzariu a primit diplomă de apreciere pentru suportul emoțional oferit unui copil de 10 ani, victimă a unui accident rutier, pe tot timpul cât a fost internat în spital.Mi multe foto gasiți pe FACEBOOK dați clik aici

Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔