Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, Pererita, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova – d. 18 ianuarie 2009, Chişinău) a

fost un poet român basarabean. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Grigore Vieru s-a născut în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit şcoala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează şcoala medie din orăşelul Lipcani pe care o termină în 1953.

Pererița,Sâmbătă,13 Februarie 2021 la cea de a-VI-a ediţie la Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare Grigore Vieru.La acest festival a participat o delegaţie dorohoiană, formată din profesor doctor în istorie, Vasile Adascalitiei,preşedinte al ,,Asociaţiei Prieteni Basarabei Bucovinei şi Ţinutului Herţa,poetul dorohoian Lungu Dorel,profesorul Vasile Tanase şi reprezentantul media,Valy Hudeşti de la Glasul Nordului.Ro.
Programul delegaţiei dorohoiene a cuprins o vizită la primăria satului.Pererița,unde am fost întâmpinați de primarul, AnatolieCeban, urmată de vizitarea Casei Memoriale Muzeu,casa în care a trăit poetul Grigore Vieru.După vizitarea muzeului a urmat o slujbă de pomenire oficiată de părintele protopop Ciubatîi Lilian din Pererița. La acest eveniment au participat,invitațidin Dorohoi,Dumbraveni-Suceava, Chişinău,dascăli şi reprezentanţi ai autorităţilor raionale care au depus în semn de omagiu,coroane şi jerbe de flori la bustu poietului,.Spectacolul de premierie sa desfăşurat în frumoasa şi spaţioasa Casa de Cultură din Pererița,unde organizatorii au prezentat secvenţe din probele de concurs, Creaţie şi Interpretare, Grigorie Vieru.Atmosfera deosebită a fost prezidata de domnul Vitalie Stirbu Inspector General al raionului Bricieni, care în final a apreciat numărul şi calitatea participanţilor din Romănia, Republica Moldova și Ucraina, omagiul deosepit adus poetului neamului Românesc Grigore Vieru. Administratiea Raionala Bricieni,primăria satului Pererita şi primăria Dumbrăveni- Suceava care au organizat acest Festival,au înmânat participanţilor diplome şi medali comemorative.Vom reveni şi vom prezenta în perioada următoare principalele momente ale festivalului,unde s-au remarcat elevii, dorohoieni de la Clubul Copiilor şi Seminarul Teologic.