La data de 12 mai, în întreaga lume se sărbătorește Ziua internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day).

Această dată marchează și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820 – 13 august 1910) . Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.

Florence Nightingale este cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este un prilej pentru a marca importanța serviciilor de îngrijire oferite de asistenții medicali – atât la nivel local, cât și global – esențiale pentru dezvoltarea sistemelor de sănătate și contribuția la menținerea stării de sănătate a populației.

Tema anului 2018, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, este „Asistentul medical este o voce – Sănătatea este un drept al omului”. 

Potrivit Ordinului Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenților Medicali din România,  rolul nursingului în societate este de a ajuta indivizii, familiile şi grupurile să-şi determine şi să-şi îndeplinească potenţialul lor fizic, mintal şi social şi să facă aceasta într-un context plin de provocări în ceea ce priveşte mediul în care ei trăiesc sau lucrează.  Asistentul medical trebuie să fie capabil să formeze persoanele, familiile şi comunităţile în vederea îngrijirii proprii; să asigure calitatea îngrijirilor acordate prin respectarea standardelor de educaţie şi practică clinică şi calitatea vieţii indivizilor, familiilor şi comunităţilor de care răspund;  să transmită cunoştinţele şi formarea abilităţilor în domeniul sănătăţii în rândul pacienţilor, altor beneficiari, personalului din sistemul de sănătate şi a celor aflaţi în procesul de formare; să contribuie la îmbunătăţirea practicii clinice printr-o gândire critică, aprecierea şi utilizarea cercetărilor existente în domeniu pe plan naţional şi internaţional şi dezvoltarea abilităţilor necesare pentru efectuarea cercetării.

Ziua internațională a asistenților medicali se sărbătoreşte din 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali.Sursa/http://www.ziarpiatraneamt.ro/La mulți ani stimați colegi,oriunde v-ați afla!Cu stimă și respect,Asistent medical pr.Costel Muraru

Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔