Zeci de români din comunitățile istorice și-au dat întâlnire, zilele acestea, la Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre sărbătorirea Zilei Limbii Române, la care au dorit să-și dea întâlnire românii din Cernăuți pentru a fi alături de frații lor, într-un moment atât de important, scrie BuPress din Cernăuți. 

Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin a găzduit un eveniment cultural de excepție. Oaspeți de onoare au luat parte la manifestări. Între aceștia – români din comunitățile istorice, din jurul României,  alături de deputatul Daniel Gheorghe, susținător al cauzei românilor de peste hotare, transmite corespondentul BucPress, citând „Informația de Mehedinți”.

După cuvântul de început adresat de reprezentanții Asociației „Eudava”, organizator al evenimentului, s-a vorbit despre importanța istorică a Zilei Limbii Române.

La eveniment s-au aflat și reprezentanții administrației publice, care au fost impresionați de amploarea manifestărilor. Pentru a susține cauza românilor din comunitățile istorice, alături de oaspeții din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, s-a aflat și deputatul Daniel Gheorghe

„O carte pentru un frate” este sloganul campaniei desfășurate în această vară de Asociația „Eudava” din Drobeta Turnu Severin, care a strâns cărţi pentru românii din provinciile istorice. Campania de strângere de carte pentru românii din provinciile istorice a început la sfârşitul lunii mai şi a continuat până în 31  august. „Am primit cărţi din judeţ şi din ţară, iar acesta este un semn bun că acţiunea noastră are ecou”, a declarat Alin Roateş, preşedintele Asociației „Eudava”. Cărțile au fost transmise oaspeților din regiunea Cernăuți.

Potrivit corespondentului BucPress, la 1 septembrie, când în Ucraina este sărbătorită ziua cunoștințelor, pe podul de la Mraconia, pod peste Dunăre, a fost desfășurat un tricolor uriaș – o arcadă peste timp și spațiu, simbolizând unitatea cugetului și simțirii românești de pretutindeni.

BucPress

Număr de vizualizari: 71