Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere, pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre care vizează limitarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.
„Ca urmare a ieşirii recente din piaţa asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă de piaţă, asigurător în portofoliul căruia se aflau cea mai mare parte a asiguraţilor, a fost generată o evoluţie ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. Aceasta a condus la încadrarea unui număr ridicat de asiguraţi RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat.
Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unităţi anuale de expunere), la nivelul pieţei fără a include Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creştere în anul 2021.
Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizaţiei Societăţii de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns în trimestrul 4 să fie de 1.050 de lei (…).
Având în vedere cele prezentate, o soluţie pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
Limitarea tarifului maximal
Potrivit iniţiatorilor proiectului, întrucât există diferenţe între puterea de cumpărare a persoanelor fizice şi cea a persoanelor juridice, impactul pe care celelalte creşteri de preţ înregistrate la nivelul economiei naţionale îl au asupra bugetului persoanelor fizice, cât faptul că frecvenţa daunei înregistrată pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scăzută decât cea înregistrată pentru persoanele juridice, este justificată o diferenţiere a modului de calcul al tarifului maximal.
Astfel, pentru persoanele fizice, limitarea tariful maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către ASF.
Pentru persoanele juridice, limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de către ASF înmulţit cu factorul N.
„Totodată, în această situaţie asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere”, se subliniază în Nota de fundamentare.
Tarifele de primă maxime, stabilite pentru clasa bonus/malus B0
Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5 % dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi 1,5% în clase de malus.
LISTA tarifelor de primă RCA maxime
Conform anexei proiectului, tarifele de primă maxime vor fi cuprinse, pentru persoane fizice, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri:
între 762 lei şi 1.286 lei, pentru capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc
între 780 şi 1.335 lei pentru o capacitate de 1.201-1.400 cmc
între 913 – 1.553 lei pentru 1401-1600 cmc
între 1.039 – 1.710 lei pentru 1.601 – 1.800 cmc
între 1.119 şi 1.853 lei pentru o capacitate de 1.801-2.000 cmc
între 1.569 – 2.545 lei pentru 2.001-2.500 cmc
între 2.261 – 3.551 lei pentru o capacitate mai mare de 2.500 cmc.
În cazul motocicletelor, motoscuterelor, ATV, tarifele vor fi de 113 lei pentru o capacitate mai mică de 50 cmc şi 479 lei pentru capacitate de peste 50 cmc
Tarifele pentru persoane juridice și transport marfă
Pentru persoane juridice, prima brută variază, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri, în funcţie de capacitatea cilindrică, între 1.412 lei şi 2.017 lei.
În ceea ce priveşte transportul de marfă, primele brute sunt cuprinse, în funcţie de tonaj, între 2.169 lei şi 10.253 lei.
„Această soluţie temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări şi poate contribui la o mai bună funcţionare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asiguraţi ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este absorbit în piaţă. Având în vedere faptul că situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, Guvernul poate interveni şi limita concurenţa pentru o perioadă de timp limitată prin limitarea preţurilor astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită”, se mai arată în documentul citat.
Tarife plafonate șase luni
Tarifele de primă maxime adoptate prin această hotărâre se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica pe această perioadă tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în prezenta hotărâre.
„Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 6 luni stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr.21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă prevăzut în anexă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF”, precizează sursa citată.
Proiectul de HG prevede că depăşirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut de către societăţile de asigurare RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. În afara sancţiunii contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiunile contravenţionale complementare.
Sursa:https://botosani24.ro/