Guvernul României și-a luat angajamentul în fața Comisiei Europene, cu o serie de reforme incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că nu va crește pensiile si are în vedere revizuirea vârstei de pensionare și va fi eliminată posibilitatea pensionării anticipate.

Conform acestui plan, Guvernul își propune adoptarea unui nou proiect de lege privind pensiile publice, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului anul acesta.

Prevederile care vor fi incluse în noua reformă a pensiilor

– Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani. 

– Cheltuielile cu pensiile vor fi menținute la același nivel – nu sunt preconizate creșteri ad hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu. 

– Creșterea echitabilă a gradului de adecvare pentru beneficiarii de pensii minime prin creșteri de pensii țintite pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

– Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

– Simplificarea sistemului de pensii speciale în măsura permisă de Constituție.

– Introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce este eliminat indicele de corecție.

– Este eliminată pensionarea anticipată.

– Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creșterea pensiei medii (în afară de modificările generate prin creșterea adecvării echitabile pentru beneficiarii de pensii minime).

– Revizuirea vârstei de pensionare în raport cu creșterea speranței de viață atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cel târziu până în 2035. 

– Îmbunătățirea sustenabilității pentru pilonul II, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul și permițând o diversificare a categoriilor de active din piața locală în care este permisă investirea activelor fondurilor.

Guvernul a estimat cheltuieli de 100 milioane euro pentru angajarea personalului temporar, achiziționarea unui nou sistem informatic pentru digitalizarea sistemului de pensii și asistență tehnică pentru pregătirea reformelor.

Anterior, liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a susținut că Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani, să elimine pensionarea anticipată și să introducă un nou sistem de calcul al pensiilor, în care se renunță la indicele de corecție. 

El a arătat că schimbările au fost incluse într-un document privind reforma pensiilor pe care Guvernul și-l asumă în fața Comisiei Europene.

„Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani, vor vrea să revină la cel puțin 30-35 de ani stagiu de cotizare. Menționează că cheltuielile cu pensiile vor fi ținute la nivel similar în anii care urmează, adică fondul de pensii va fi înghețat, și că nu se preconizează creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu. O altă măsură este introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce se elimină indicele de corecție. Așadar, noua formulă va elimina încă ceva: indicele de corecție.

Acel indice de corecție este 50% din creșterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creșterea anuală a pensiilor. Dacă, spre exemplu, salariul mediu pe economie îți crește într-un an cu 5% și ai inflație de 3%, dai 2%. 50% din ăștia 2% trebuiau să se ducă, suplimentar, în creșterea pensiilor.”/Sursa=profit.ro

Exit mobile version