„lorinczjulianna :Lucrez in invatamant doar pentru munca pe care o fac la catedra si pentru ca iubesc mult copiii , dar financiar am stiut de la inceput ca nu voi fi satisfacuta . Oricine lucreaza ca dascal nu cred ca o face pentru bani. As fi mult mai fericita daca macar nu ne face nimeni un bine nici rau sa nu faca. Asa nu fac altceva decat sa ne distruga imaginea firava oricum pe care o avem in fata oamenilor. Despre respectul lor sa nu mai vorbim. A fi dascal in lumea de azi e altfel. Nimeni nu apreciaza munca ta si datorita acestor lupte deschise nici nu o vor face. Nu mai orbiti lumea cu minciuni pentru ca oamenii cred orice si ne condamna pe noi desi totul se desfasoara doar pe planul politic. Iar cu greva nu putem rezolva iarasi decat sa starnim ura impotriva noastra pentru ca parintii elevilor nostrii ar spune ca nu ne gandim doar la bani iar copiii sunt cei care pierd. Am putea rezolva totusi ceva doar cu conditia ca toti dascalii din toata tara sa stea in greva pana cand o face toata lumea. Dar din pacate multi doar semneaza hartiile si dupa cateva zile renunta la cuvantul dat si se intorc la catedra. Toti pentru unul,unul pentru toti ar trebui sa fie sloganul nostru dar suntem destul de atacati din toate partile ca sa mai judecam limpede …din pacate.Urez tuturor dascalilor multa rabdare , si liniste in munca lor. Sa ne gandim la motivul pentru care am devenit dascali pentru ca de imaginea noastra au grija altii sa ne-o distruga.”În acest moment în toate școlile din România,cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că banii pentru salarii,nu ajung.Pentru a face față grilei de salarizare,în majoritatea școlilor,pentru a se putea plăti integral salariile cadrelor didactice,s-a renunțat la plata contribuțiilor personalului la Casa de Sănătate și Casa de Pensii.Situația din prezent nu mai poate continua,fondurile alocate de Ministerul Învățământului ajung pentru plata drepturiulor salariale,până în luna iunie.Ministerul învățământului a dat ordin,ca de luni 14 mai a.c.toți directorii de școli să intre în asistență la ore,la cadrele didactice,în ritm susținut.Se fac presiuni,pentru a limita nemulțumirile personalului prin…..tăcere.Cine nu-i cu noi,e împotriva noastră!?!Cum se va rfezolva situația?Vor fi dați afară profesori și învățători?Cine-i pune pe liste și cine hotărăște?Urmăriți poziția unui parlamentar român,față de situația critică din învățământul românesc.Deputatul Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte al PNL, afirmă, într-un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, că Ministerul Educaţiei de-abia mai are bani pentru plata salariilor profesorilor, iar unora dintre directorii de şcoli li s-a sugerat să recurgă la disponibilizări, el adăugând că va solicita invitarea ministrului Valentin Popa la Ora Guvernului în Parlament pentru a explica situaţia.

„Zilele trecute am discutat cu directori de şcoli şi cadre didactice din mediul preuniversitar care mi-au atras atenţia asupra faptului că sistemul de învăţământ se află în pragul unei crize fără precedent. Aceştia se tem că ministerul Educaţiei nu mai are bani pentru plata salariilor, iar directorii de şcoli din toate judeţele au fost invitaţi la inspectoratele judeţene pentru a găsi soluţii astfel încât să nu se ajungă în acest punct. Potrivit discuţiilor pe care le-am avut cu aceştia, printre soluţiile propuse se numără reanalizarea structurii de personal şi recurgerea la disponibilizări sau comasarea claselor”, afirmă vicepreşedintele PNL.

Potrivit acestuia, la nivelul lunii martie, contribuţiile cu asigurările de sănătate, pensii sau şomaj aferente personalului didactic au fost achitate parţial, doar în proporţie de 70%, în timp ce în luna aprilie nivelul acestora nu atinge nici măcar 50%.

„În acest context, directorilor de şcoli le este teamă că li se vor bloca conturile, în condiţiile în care unii directori deja au primit de la ANAF somaţii că înregistrează penalităţi aferente sumelor neplătite. Mi-a fost relatat că directorii se tem să semneze statele de plată pentru că astfel devin complicii unui sistem care apelează la fel de fel de trucuri mai mult sau mai puţin legale pentru a rezolva un lucru esenţial, dar elementar: achitarea drepturilor salariale ale personalului didactic. La rândul lor, cadrele didactice cu care am discutat sunt îngrijorate că nu li se plătesc contribuţiile şi vor avea probleme cu asigurările de sănătate sau pensii şi se întreabă dacă, odată cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, nu vor fi responsabile de neplata contribuţiilor prin acceptarea salariilor nete şi prin asumarea tacită a plăţii parţiale a contribuţiilor”, susţine deputatul liberal, în comunicatul menţionat.

Parlamentul PNL mai afirmă că va propune invitarea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, la Ora Guvernului pentru a explica situaţia a şi a „da asigurări că salariile şi contribuţiile cadrelor didactice şi ale personalului auxiliar vor fi plătite la timp şi nu vor exista disponibilizări în sistem”.

„Este îngrijorător că în anul 2018 avem astfel de temeri şi discuţii desprinse parcă de la începutul anilor 1990 privind (in)capacitatea statului de a plăti salariile profesorilor. Împreună cu sistemul sanitar, cel educaţional trebuie să fie o prioritate pentru România, dar se pare că actuala guvernare Dăncilă este complet incapabilă chiar şi să asigure funcţionarea elementară a acestuia. Am fost profesor timp de mai bine de 25 de ani şi înţeleg prin ce momente dificile şi neplăcute trec cadrele didactice în momentul în care trebuie să stea la catedră în faţa copiilor, să-şi facă meseria cum se pricep mai bine, dar nu ştiu dacă îşi vor primi salariul întreg”, concluzionează deputatul Laurenţiu Leoreanu. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)