Ziua mamei se sărbătoreşte în România în prima duminică a lunii mai.

A fost instituită prin Decretul 1468 privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui, semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009, şi publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Astfel, Legea 319/2009 prevede, pe lângă instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai, şi instituirea Zilei tatălui, care se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum şi un grup de şapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009.

Prin sărbătorirea Zilei mamei, este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului. Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii.

De jur împrejurul lumii, există date diferite pentru marcarea acestei sărbători, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată şi Ziua internaţională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară. Potrivit site-ului www.mothersdaycelebration.com, în cea mai mare parte a ţărilor care marchează această zi, ea este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, printre acestea numărându-se: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

Mamele beneficiază, potrivit OUG 158/2005 şi OUG nr. 148/2005, de concediu de maternitate care însumează 126 de zile calendaristice şi de concediu de creştere a copilului până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap). Potrivit OUG 111/2010, modificată prin Legea 66/2016, indemnizaţia de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, dar nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară. Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat. Sursa/AGERPRES/La mulți ani!

Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔