Pe an ce trece tot mai puțini români își îndreaptă pașii spre locul masacrului de la Fântâna Albă. La 1 aprilie 1941, cu 78 de ani în urmă, la doar câțiva kilometri de frontiera română au fost împușcați fără milă de grănicerii sovietici sute de români nevinovați de pe Valea Siretului, din localitățile Cupca, Suceveni, Prisăcăreni, Pătrăuți și din alte sate din regiunea Cernăuți, care visau să  trăiască în libertate.

Din păcate, în acest an la manifestările de comemorare de la Varnița nu a fost prezent nici un martor al acelor evenimente tragice de la Fântâna Albă. Povara anilor grei și suferințele prin care le-a fost sortit să treacă le-a scurtat prea devreme firul vieții. Nu se știe dacă mai există vre-un supravețuitor.

Au venit să depună o floare și să aprindă o lumânare la Monumentul ridicat în memoria martirilor neamului doar copiii și nepoții celor secerați de mitralierele sovietice în pădurea de la Varnița. Au venit și autoritățile locale, care au organizat împreună cu asociațiile culturale românești slujbă de pomenire oficiată de un mare sobor de preoți din Ucraina și România, în frunte cu protopopul raionului Hliboca, Ioan Gorda, protopopul raionului Storojineț Vasile Covalciuc, Starețul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec ș.a.

Cei prezenți, Ion Muntean, președintele Consiliului regional Cernăuți, Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, conducerea raionului Hliboca, Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți, parlamentari și europarlamentari din România, lideri ai asociațiilor românești – dr. Ion Popescu, președinte al UI ”Comunitatea Românească din Ucraina”, Octavian Bivolaru, președintele Societății ”Golgota” a represiunilor staliniste au rostit cuvinte de omagiu martirilor neamului, amintind încă o dată despre îndepărtatul an 1941 și de masacrul de la Fântâna Albă, care rămâne, totuși,  o rană deschisă în sufletul neamului românesc.Jurnaliștii Mariana Struț și Vitalie Zâgrea au realizat un reportaj video de la manifestările de comemorare a jertfelor neamului nostru.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Material video
BucPress TV: Fântâna Albă – o rană în sufletul neamului românesc, 01 aprilie 2019. Reporteri – Mariana Struț și Vitalie Zâgrea
Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔

Exit mobile version