În primul semestru al anului 2024, obiectivele Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au vizat creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, a siguranței stradale, rutiere și a transporturilor , precum și dezvoltarea parteneriatului public/privat.
În perioada de referință, infracționalitatea sesizată în județul Botoșani s-a menținut la un nivel similar primului semestru al anului trecut, fiind înregistrate 4893 de infracțiuni, remarcându-se o scădere privind sesizările penale de natură judiciară (-8,38%), ceea ce relevă o preocupare constantă ale polițiștilor botoșăneni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor precum și pentru menținerea gradului de siguranță a cetățeanului.
Totodată, infracțiunile contra patrimoniului înregistrează o ușoară creștere cu 54 de fapte, de la 1734 la 1788 (+3,11%), însă infracțiunile de furt au înregistrat o scădere de 6,95%, de la 978 la 910.
Pe linia deservirii și ajutorării comunității, activitatea structurilor de poliție s-a reflectat în 9861 (+1943) intervenții la evenimente, 157 (+55) acțiuni cu efective mărite și 103(+6) participări la măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice.
De asemenea, au fost efectuate 8795 (+2369) intervenții la solicitările prin SNUAU 112, în urma cărora au fost aplanate 1283 (-131) de stări conflictuale.
În acest context, subliniem buna colaborare cu instituțiile partenere, Inspectoratul de Jandarmi Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, Biroul Județean de Poliție Transporturi Botoșani, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog, precum și autoritățile locale.
În scopul menținerii siguranței școlare, în unitățile de învățământ s-au desfășurat 922 de activități cu caracter informativ – preventiv, la care au participat 30.234 de elevi. O preocupare prioritară în această perioadă o constituie activitățile educativ-preventive care se vor desfășura în cadrul taberelor școlare, dar și în cadrul evenimentelor culturale/festivalurilor organizate în județul Botoșani pe parcursul verii, scopul fiind reducerea riscurilor de victimizare, dar și infracționale în rândul tinerilor.
În perioada de referință au fost organizate 17 acțiuni operative în proximitatea unităților de învățământ, ce au avut drept scop, prevenirea absenteismului și a violenței în școli.
În urma acestor activități, au fost aplicate 106 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 66.000 de lei, iar pentru doi agenți economici, a fost luată măsura, suspendării activității. Totodată, au fost întocmite 6 dosare penale, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire în unitățile de învățământ.
Activitățile preventive derulate în comunitate, 288 în perioada de referință, s-au concretizat în întâlniri cu grupuri țintă, organizarea de activități de tip info-point și distribuire de materiale informativ-preventive, în conformitate cu programele, proiectele și campaniile implementate atât la nivel național cât și la nivel local, în domenii diverse : prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice, prevenirea consumului de droguri și substanțe interzise, prevenirea violenței domestice și a discriminării, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, a traficului de persoane, a disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare.
Menținerea climatului de siguranță publică pentru cetățenii județului a fost principala prioritate, iar pentru atingerea acestui deziderat, în primul semestru al anului 2024, a fost derulată, potrivit competențelor, întreaga gamă de activități specifice pentru asigurarea vizibilității polițiștilor de ordine publică în comunitate, a intervenției rapide la evenimentele semnalate și pentru prevenirea și combaterea infracționalității.
De la începutul lunii aprilie 2024, polițiștii din cadrul IPJ Botoșani au fost dotați cu terminale mobile, având instalată aplicația e-DAC, un instrument deosebit de util polițiștilor pentru stabilirea identității persoanei și a verificării eventualelor semnalări cu privire la această baza de date din componența sistemelor informatice ale M.A.I.
Astfel în perioada 01.04.2024 – 30.06.2024, au fost efectuate un număr de 45.900 de verificări, ocazie cu care au fost obținute un număr de 92 de hit-uri (rezultate pozitive), cu ajutorul acestui instrument modern fiind depistate în această perioadă o persoană urmărită național și internațional, două persoane dispărute, șapte persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară precum și bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul dosarelor penale.
Pregătirea profesională a polițiștilor constituie o prioritate pentru IPJ Botoșani, sens în care, în perioada ianuarie-iunie au fost organizate permanent activități de pregătire fizică, trageri cu armamentul, și activități de pregătire teoretică și practică, scopul fiind îmbunătățirea nivelului de instruire a personalului IPJ Botoșani și o adaptare permanentă la particularitățile situației operative, dar și la evoluția tehnologiilor și echipamentelor din dotarea poliției.
Nu în ultimul rând, dorim să evidențiem profesionalismul și coerența operațională a polițiștilor din cadrul IPJ Botoșani dar și a celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, de care au dat dovadă, în cadrul a două dintre evenimentele cu un impact major asupra comunității, petrecute în perioada de referință, respectiv, dispariția copilului de 2 ani, în pădurea Tudora, și cazul fetiței de 8 ani, din comuna Jijia care ar fi fost ucisă de unchiul acesteia.
Grație efortului neobosit al celor peste 200 de cadre ale M.A.I. și sprijinul a 180 de civili, băiețelul, de doar 2 ani, a fost identificat în siguranță după 24 de ore de căutări intense.
Operațiunea de căutare a implicat verificarea unui perimetru vast, de peste 800 de km pătrați, demonstrând încă o dată angajamentul și dedicarea echipelor noastre în asigurarea siguranței și bunăstării cetățenilor. Acest succes este o dovadă clară a colaborării eficiente dintre structurile M.A.I. și comunitate, subliniind importanța solidarității și a eforturilor comune în momente critice.
În ceea ce privește cazul fetiței de 8 ani, peste 100 de cadre ale M.A.I au fost mobilizate pentru găsirea suspectului, acesta fiind capturat întru-un timp foarte scurt. Acest lucru demonstrează încă o dată competența, capacitatea de reacție și eficiența forțelor de ordine.