În urmă cu 34 de ani, Europa de Est a fost martora prăbușirii dictaturilor comuniste, un fenomen care a început în Polonia, a continuat cu mișcările Sindicatului „Solidaritatea” și Revoluția de Catifea din Cehia, a cunoscut momentul simbolic al căderii Zidului Berlinului și a ajuns la final, însă nu fără sacrificii, în România. Printre eroii căzuți pentru Libertate se numără și Căpitanul (post-mortem) Mesler Petru Constantin, un fiu al comunei Hudești, care și-a dat viața în lupta pentru un viitor liber și democratic.

Evenimentele recente au adus comunitatea din Hudești împreună pentru a comemora sacrificiul acestui erou. În incinta cimitirului din localitate, o ceremonie religioasă solemnă a fost oficiată de Preotul Paroh Eugen Lăzărescu, aducând aminte de curajul și devotamentul celor care au luptat pentru ca libertatea să devină o realitate palpabilă.

La ceremonie au participat numeroși locuitori, inclusiv Primarul Comunei Hudești, Viorel Atomei, Viceprimarul Constantin Sîsîiac, mama eroului și câțiva membri ai comunității. De asemenea, col. în rezervă Cheptănaru Valentin și maior în rezervă Chitac Vasile au depus coroane de flori, simboluri ale recunoștinței și respectului față de Căpitanul Mesler.

Căpitanul post-mortem Petre Constantin Mesler s-a născut la 17 mai 1959, în comuna Hudești. A urmat o carieră militară dedicată, trecând prin liceul militar și școala militară, devenind ofițer la 20 august 1981. A ocupat poziții importante, inclusiv comandant de pluton mitraliere și, din 1985, comandant de companie infanterie în Regimentul 30 Gardă. În 1984, a absolvit cu succes cursul de perfecționare pentru comandanții de companie.

Eroul nostru era căsătorit cu Liliana, locotenent la catedra de pregătire militară a studentelor de la Universitatea București, și era tatăl unei fetițe de doar 1 an și jumătate. Toate evaluările sale de serviciu, 8 la număr, reflectau numai calificativul “foarte bine”, demonstrând devotamentul și competența sa în slujba apărării naționale.

Prima noapte de libertate a Căpitanului Mesler a fost și ultima. El a căzut luptând pentru apărarea Ministerului Apărării Naționale în noaptea de 22 spre 23 decembrie. Sacrificiul său a fost unul uriaș, iar amintirea sa continuă să trăiască în inimile celor care l-au cunoscut și în memoria comunității din Hudești.

În urma tragicului eveniment, la Hudești au rămas să îl plângă tatăl Ioan, trecut la Domnul, mama Eugenia, sora Daniela și nepotul Petru-Adrian, care a ales să urmeze pașii eroului său, devenind subofițer al Batalionului 335 Artilerie “Alexandru cel Bun”.

Astfel, în fiecare an, comunitatea se adună pentru a comemora eroii, a onora trecutul și a pleda pentru un viitor în care libertatea și democrația să fie păstrate și îndrăgite. Eroul Mesler Petru Constantin este un simbol al sacrificiului, al curajului și al speranței pentru o societate mai bună, iar memoria sa va trăi în eternitate.