Pe perioada stării de urgență, salvatorii botoșăneni au avut aproape 1 000 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă, în medie, 17 intervenții pe zi. Împarțite pe categorii, este vorba de 663 intervenții SMURD, 178 de incendii și 150 alte intervenții (transport persoane în carantină, transport persoane supraponderale, prevenirea unor incendii în urma producerii unor accidente rutiere, deblocare uși, decontaminare, salvare animale, etc.).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul misiunilor a scăzut cu 33%.

Misiunile în plus, înregistrate anul trecut, se referă la verificarea locațiilor unde au fost amenajate secțiile pe votare pentru alegerile europarlamentare, la supravegherea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, dar și asigurarea intervenției operative în cazul producerii unor situații de urgență la lăcasele de cult, în Noaptea de Înviere, precum și la activitățile de recunoaștere în teren și acțiunile de educare preventivă în domeniul situațiilor de urgență.

          Îngrijorător este faptul că, pe timpul stării de urgență s-a înregistrat un număr mare de incendii. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul incendiilor a crescut de la 160, câte s-au înregistrat în 2019, la 178, anul acesta.

          Din cele 178 de incendii, 123 s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.

          Deasemenea, pe perioada stării de urgență, ISU Botoșani a asigurat suport operațional și flux informațional la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, precum și alte măsuri conexe.

          Indiferent de vremuri, prioritatea salvatorilor botoșăneni rămâne protecția și salvarea vieții semenilor, motiv pentru care vor depune, în continuare, un efort concentrat și susținut pentru a-și ajuta semenii la nevoie. 

          Totodată, recomandă populaţiei judeţului să respecte, în continuare, atât acasă cât şi la locul de muncă, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.